Hoppa till innehåll

Emil Åreng: Dagbok från första dagen med gårdsförsäljning

Foto: Getty Images (montage)

Cafés dryckesredaktör drömmer sig bort till ett Sverige med gårdsförsäljning av alkohol.

En söndag i juni

08.00 – Frukost, äts ensam i bilen, jag försökte köpa en french hot dog men det var tydligen för tidigt så jag fick nöja mig med en ostmacka på Cirkle K. Den smakade materia och wellpapp

08.03 – Fulladdad med energi beger jag mig mot bryggeriet som ligger 14 mil inåt landet

08.15 – Jag lyssnar på låtar från Asta Kask, Charta 77 och The Kristet Utseende. Fortfarande mycket energi

10.30 – Framme vid Bryggeriet. Jag hälsas välkommen av 3 musketörer med skägg, en verkar ha värja på sig vilket alltid är betryggande när man ska besöka ett bryggeri. Det är 10 andra personer som också långväga för det här spektaklet, ingen av dem har värja, jag gissar att det ej äger ett bryggeri.

10.33 – Mingel fram till öppning. Vi bjuds på en rundtur utanför själva industriområdet, det ligger andra industrier där som inte verkar vara bryggerier. Allt är stängt.

10.48 – Vi bjuds på en alkoholfri öl utanför bryggeriet för det är inte riktigt dags att gå in än och han med värjan är stolt över att lyckats gjort en öl utan alkohol.

11.00 – Vi prickas av från gästlistan där jag har bokat långt i förväg eftersom bryggeriet enbart har 10 platser på grund av att de är ett litet bryggeri. Jag ser det sedan när vi kliver in att det är väldigt litet för jag har tydligen bra syn.

11.05 – Vi får sätta oss ner i ett provningsrum de byggt för ändamålet och han med värjan kan knappt värja sig att berätta hur mycket de kostat företaget att de fått bygga ett provningsrum och genomgått 6 olika inspektioner av staten, så allt från hygien till kassamaskiner är helt enligt statens regelverk. Man förstår att musketörerna verkligen gör det här för att tjäna väldigt mycket pengar.

11.10 – En intressant föreläsning om vilken skada kroppen kan ta av alkoholen och även de effekter 6 Ipor för 69:90:-/styck kan göra med övriga samhället. Det kan tydligen bli en systemkollaps. Det här visste jag inte om innan och applåderna haglar.

Foto: Getty Images

12.00 – Jag får en broschyr i A3-format med allt som har sagts de senaste 50 minuterna på 26 sidor. Bra att ha tänker jag, om man ska hit igen. Och svår att tappa bort. 

12.05 – Det bjuds på lunch till alla besökare så vi får något i magen och man inte blir så förbannat full på de 20 cl vi ska bälja i oss snart. Vegansk gulasch, en blandning av Ungern och växthus. Gott och mättande. Den veganska kräm fraischen gjorde sitt till.

13.00 – Bensträckare för att kolla på industriområdet igen, fortfarande verkar de mesta stängt. En i sällskapet verkar röka, inte han med värja.

13.10 – Introt av musketörerna när de kommer in till låten ”The Burning of Rome” av Virgin Steel är både majestätisk och pampig, här har det bränts pengar märker man.

13.15 – Röken har lagt sig och provningen börjar. Vi får testa den alkoholfria ölen igen (10 cl), en lager (5 cl), en IPA (5cl) och en Stout på 16 % (2cl) samtidigt som musketörerna berättar sin snart sex år långa historia om hur de gick från välbetalda konsulter inom skobranschen till att knappt kunna försörja sig som bryggare för att leva ut sin dröm. Både rörande och ibland med glimten i ögat, men mest rörande.

17.30 – Provningen är slut, stående ovationer fick dem inte men en high five var på sin plats.

18.00 – Nu är det dags att botanisera bland alla öl man kan köpa. Jag väljer 2 lager, 2 Ipor, 1 rökt öl och 1 stout, nej inte den starka, utan en annan. Jag köper också med mig 2 ölkorvar och en mössa, det blir ju snart vinter.

21.00 – Hemma igen, det här jag gärna om nästa helg.

Kostnader

Bensin: 242:-

Provning: 495:-

Mössa: 299:-

6 olika öl: 475:-

Lokal ölkorv: 100:-

Macka på Cirkle K: 300:-

Total kostnad för dagens utflykt: 1911:-

Tidsåtgång: En hel söndag

Texten är fiktiv eftersom gårdsförsäljningens underbara värld öppnar för medborgarna 1 Juni

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.