Hoppa till innehåll

Zlatan avslöjar sin vinnande strafftaktik

Hur blev Zlatan så vass från elva meter? Cafés Johan Hurtig träffade Zlatan i Paris och nördade ner sig totalt i hans straffskytte. * * * Den 1 december 2013 besegrade Paris Saint-Germain Lyon med 4–0 i franska ligan. En högst förväntad trepoängare för ett PSG på god väg mot sin andra raka ligatitel, och … Continued


Hur blev Zlatan så vass från elva meter? Cafés Johan Hurtig träffade Zlatan i Paris och nördade ner sig totalt i hans straffskytte.

* * *

Den 1 december 2013 besegrade Paris Saint-Germain Lyon med 4–0 i franska ligan. En högst förväntad trepoängare för ett PSG på god väg mot sin andra raka ligatitel, och inget som hade orsakat några större rubriker om det inte varit för Zlatans mål i matchen.

Han gjorde två, båda på straff – och det ena med en sanslös chipp i nättaket som skapade rubriker världen över och blev en klickraket på Youtube. Reprisbilderna är ren fotbollsmagi, med en Zlatan som spricker upp i sitt karaktäristiska leende redan innan bollen landat i målburens övre nätmaskor.

Dagen därpå publicerade Aftonbladet statistik över de spelare som slagit minst 20 straffar i Champions League eller i ligaspel i England, Holland, Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland sedan säsongen 2004/05. Med 38 mål på 41 försök – och en mål­procent på 93 procent – toppade Zlatan listan, före straffexperter som Messi, Ronaldo och Lampard.

Det är siffror som kan vara sköna att ha i ryggen inför det stundande slutspelet i Champions League, en turnering där straffar flera gånger spelat en kritisk roll. Ta till exempel den legendariska finalen 1986, då turneringen fortfarande hette Europa­cupen, när Steaua Bukarest sensationellt slog Barcelona med 2–0 efter att lagets målvakt Helmuth Duckadam räddat alla Barcas straffar.

Så sent som i maj 2012 avgjordes en Champions League-final på straffar sedan Didier Drogba överlistat Bayern Münchens målvakt Maneul Neuer och gett sitt Chelsea segern med 5–4. Samtidigt: Den enda mästerskapsstraff Zlatan Ibrahimovic slagit i en direkt avgörande shoot­out efter en förlängning – för Sverige mot Holland i EM-kvartsfinalen 2004 – missade han.

Café flög till Paris för att förhöra Zlatan om straffteknik, psykningar och konsten att fokusera.

Har du något knep för att fokusera inför en straff?

– Jag försöker pumpa upp adrenalinet och bli lite förbannad nästan: ”Nu! Nu ska jag göra mål bara! Det gäller att fokusera enbart på det – inte tänka att ”nu ska jag slå in den enkelt”, börja titta på publiken eller något annat runt­omkring. Man måste behålla lugnet och koncentrationen och stänga ute allt annat. Men det är många som försökt psyka mig innan en straff.

Vad är det för psykningar?

– Från målvakten till exempel. I ett derby mellan Milan och Inter gick Julio Cesar fram och sa till mig var jag skulle skjuta och sedan visade han tungan… sådana där saker. Men det är bara att stänga ute allt och behålla fokus.

När bestämmer du var du ska slå en straff?
– Ibland har jag bestämt mig innan, ibland kan jag ändra mig mitt i när jag väl är på väg att slå den. Och det är kanske faktiskt då jag missat mest.

Så det är bättre att bestämma sig innan – och köra på det?

– Jo, men det beror på… Ibland känner man sig ganska säker på var man ska slå den, ibland kommer det spontant: höger, vänster, skjuta hårt eller chippa. Mot Saint-Etienne slog jag en straff, gjorde mål – och fick slå om den. Då chippade jag andra gången. Det kom på vägen, det var inget jag hade bestämt innan. Ibland får jag bara en känsla.

Tittar du på målvakten?

– Ibland, ibland. Jag har försökt använda blicken som fint, men jag är inte bra på det. Gör man det är det lätt att tappa den sista, sista kraften. Man kan komma i obalans. Det är ju många som kollar på målvakten och väntar ut honom – men jag tycker det är svårare att vänta ut honom.

Tänker du på hur du lägger upp bollen på straffpunkten?

– Haha, ska jag avslöja alla hemligheter?

Ja tack!

– Okej då: Ventilen, där du pumpar bollen, den ska ligga neråt. Det är viktigt. Ner mot gräset. Annars blir det inte bra.

Tar du alltid lika många steg i ansatsen?

– Vad är det – tre, fyra steg? Nej, det är nog fler. Fyra, fem… jag har faktiskt inte tänkt på det. Jag lägger upp bollen, backar och stannar där det känns bekvämt. Så att jag kan tajma ansatsen och komma med vänsterfoten som stödben och skjuta med högern.

När du träffar bollen – vill du ha stödbenet precis bredvid bollen, lite framför eller lite bakom?

– Precis bredvid bollen.

Var på foten vill du träffa?

– Jag kör mycket med insidan av foten, precisionen blir bättre då. Med vristen kan du lättare få en felträff, bollen kan studsa upp, du kan komma fel in i det sista, hamna fel med stödbenet… Insidan är säkrare.

Hur vinklar du kroppen?

– Till slut måste man ju vinkla upp kroppen dit man ska skjuta, så att man inte skjuter över eller utanför, men det gäller att inte avslöja sig för tidigt. Eller så vinklar man upp kroppen för tidigt, byter i allra sista ögonblicket, skjuter åt andra hållet och lurar målvakten.

Har du något busenkelt strafftips till oss korpenlirare?

– Panga in den bara! Skjut hårt mot en sida så kommer den gå in. Haha! Det låter lätt, va?

Tränar du speciellt på straffar?

– Ja, jag brukar lägga straffar efter träningarna, mest för att få in känslan av att skjuta straff. Men jag tror inte att man kan träna mer på det än så.

Vill du träna straffar mot en bättre eller sämre målvakt?

– Det spelar ingen roll. Alla målvakter är ungefär lika bra på straffar. Det är fifty-fifty, antingen räddar han eller så missar du… eller så gör du mål, menar jag, haha!

Och under match – spelar det då någon roll vem som står i mål för hur du slår en straff?

– Nej, ingen alls. Det är inga supermän som är målvakter, mål kan du göra på alla på straff.

Studerar du motståndarnas mål­vakter, eller får du information om dem innan matcherna?

– Nej, nej, nej. Vem vet om en straff ska komma i en match eller inte?

Vet du statistiskt var det är säkrast att slå en straff?

– Egentligen gäller det att slå den dit målvakten inte slänger sig. Om det är till höger eller vänster eller mitten – det har jag inte studerat och jag har inte sett någon sådan statistik.

Är det någon skillnad mellan att slå en straff under match eller i en shootout efter en förlängning?

– Ja. Efter en förlängning får du mer tid att tänka, vilket också kan göra dig mer osäker. I en match sker allt snabbare, du hinner inte tänka utan har adrenalinet igång redan.

Vad är det vanligaste miss­taget en straffsparksskytt gör?

– Jag tror det är just att man börjar tänka för mycket.

Vem är världens bästa straffskytt just nu?

– Jag får nog säga Mario Balotelli, han har ju knappt missat en straff.

Hur står du dig själv i sammanhanget?

– Jag ska inte sitta här och hylla mig själv. Jag har gjort många mål på straff, men det har ju hänt att jag missat också.

Säg att du missar en straff. Sen får ditt lag en till i samma match…

– Jag tar den igen! Och om jag missar den andra tar jag den tredje också.

Och om du missar den tredje?

– Då tar jag den fjärde! Jag tar den ända tills jag gör mål. Man måste ju försöka igen. Alla kommer att missa en straff någon gång, det är ingen som är hundra procent säker. Det viktigaste är att man vågar ställa sig där igen efter en miss och fokusera på nästa straff. För det kommer alltid en nästa straff.

Johan Hurtig

Ursprungligen publicerad i Café #2/2014.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.