Hoppa till innehåll

Ola Wenström: ”Det är småhandlarna som kan bli silly seasons största vinnare”

Johan Hedberg

Ligorna stängde och transfermarknaden öppnade. Verkligheten gick på sommarlov och drömmarna om nästa säsong tog omedelbar fart. Silly season är här igen. Juni, juli och augusti är hetast också inne i fotbollsfabriken. Köp- och säljfesten är igång och allt ska bort. Mest handlar det förstås om de riktigt exklusiva varorna. Rubrikerna matchar, som alltid, transfersummorna och lönecheckarna. … Continued

Ligorna stängde och transfermarknaden öppnade. Verkligheten gick på sommarlov och drömmarna om nästa säsong tog omedelbar fart. Silly season är här igen.

Juni, juli och augusti är hetast också inne i fotbollsfabriken. Köp- och säljfesten är igång och allt ska bort. Mest handlar det förstås om de riktigt exklusiva varorna.

Rubrikerna matchar, som alltid, transfersummorna och lönecheckarna. Vilken miljardspelare, galactico och tröjförsäljare haffar Real Madrid? Hur mycket tänjer Manchester City på sin kreditgräns? Och vilket skadat och överprisat gods skickas iväg, riktning Milano eller Paris, av José Mourinho den här sommaren?

Europas tre giganter – Barcelona, Real Madrid och Bayern München – stärkte sina positioner och finanser under året som gick. Premier League-klubbarna har påfyllda konton och är dessutom sportsligt stukade. Möjligheten och motivationen att spreja pund och shoppa crazy är på så vis större än någonsin – men det är småhandlarna som har chansen att bli de största vinnarna.

* * *

Förhållandet mellan ekonomisk och sportslig framgång blir allt tydligare. På varje nivå blir skickligheten att scouta allt viktigare. Porto har svart bälte i grenen: de betalade totalt cirka 27 miljoner pund för James Rodriguez, Radamel Falcao, Eliaquim Mangala och Danilo när det begav sig – och skeppade iväg dem för sammanlagt 157 miljoner, en värdeökning på 500 procent.

Southampton blev plundrat på halva laget för ett år sedan, men Ronald Koeman kom in som ny manager, visste exakt vilka spelare han behövde och fick omedelbar effekt: försäljningar av Luke Shaw (27 miljoner pund), Adam Lallana (24 miljoner) och Dejan Lovren (20 miljoner) banade väg för kap som Sadio Mané (10 miljoner), Dušan Tadic (11 miljoner),  Graziano Pellè (8 miljoner), Fraser Forster (10 miljoner pund), Ryan Bertrand (lån) och Toby Alderweireld (lån).

Och hur bra än Malmö FF skötte sin vinterträning eller prickar formtoppen: det är just avvägningarna i transferfönstret som till stor del avgör om Champions League-dörren kan öppnas igen. Det är bara ett år sen Isaac Kiese Thelin lämnade bänken i IFK Norrköping, tog en självklar plats bredvid Markus Rosenberg och senare gick vidare till både blågult och Bordeaux. MFF har prickat rätt förbluffande många gånger på kort tid, hittat kvalitet och karaktär till överkomligt pris. Och trots att de svenska mästarna spelar i en annan ekonomisk division än övriga i allsvenskan är föreningens årsomsättning ungefär som priset för en kontinental vänsterback.

Kolla gärna de stora skyltfönstren – men missa absolut inte de små affärerna. Skynda fynda.

Ola Wenström

* * *

Läs också!


 
Ola Wenström: ”Ola Wenström: Därför behöver Sveriges U21-lag en 55-årig teoretiker”

9 gånger Durmaz och Zengin har varit Zlatans absolut största fans

Nike släpper Forrest Gump-skon 

Här är Zlatans nya satsning – släpper en parfym i eget namn

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.