Hoppa till innehåll

Är mikrobryggerierna för stora? Här är 23 svenska nanobryggerier

Markus Thunberg

Mikrobrygd öl finns överallt numera, men har du druckit öl från ett nanobryggeri än? Då är det dags.  

ny

I tidningen Gourmet skrev dryckesjournalisten Alf Tumble redan 2012 om den ”svenska ölboomen” och nanobryggerierna.

– Intresset för småskaligt hantverksmässigt tillverkat öl fortsätter att öka, och de små bryggerierna blir allt fler, säger Berith Karlsson, delägare i Närke Kulturbryggeri och ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier till Gourmet.

Numera finns öl från bryggerier som Oppigårds, Dugges, Nils Oscar, Jämtlands och Nynäshamns Ångbryggeri på Systembolag i hela landet. Men om man vill ha något lite mer exklusivt? Då är det nanobrygd öl som gäller.

Hampus Rosenqvist, 39, på Mosebacke Kvartersbryggeri har ett vanligt jobb och driver nanobryggeriet som hobbyprojekt.

– Vi fick idén en trist höst, och började på dagis faktiskt. Alla hade provat brygga själva med en Fosterssats från Hobbex när vi var 15  år, det var roligt men smakade äckligt.

– Vi började med att mäska i dagisets kök men det gick ju inte att jäsa på dagiset så då flyttade vi ut, säger han.

Hur kan man köpa er öl?

– Vi har en supper club där vi medlemmar dricker av ölen vi gör, säger Hampus.

Vad är svårast när ni brygger?

–  Att få konsekvens i satserna, att de smakar likadant. Sen handlar ölbryggning till 70 procent om att göra rent. Man står ju och diskar hela tiden!

folk

 Joakim Nilsson och Mattias Bergstöm, grundare av Bottenvikens bryggeri. Foto: Eira Andersson

För att kalla sig nanobryggeri ska varje sats vara under 50 liter, enligt Hampus som gör satser på 25 liter. Nästa steg är mikrobryggeri och då ska satsen inte vara större än 200 liter. På Bottenvikens bryggeri gör man satser på dryga 100 liter, men mikrobryggeri vill man inte kalla sig.

– Vi startade som nanobryggeri men kallar oss numera konsthantverksbryggeri, varje brygd är unik och flaskorna säljs i begränsad numrerad upplaga.

Nybryggarandan går igen i hur de provar sig fram.

– Som litet ser vi inga större risker med att experimentera vilt, ekonomiskt är det ingen katastrof om något går fel. Vi testbrygger aldrig utan skapande och produktion är en och samma sak för oss, detta kan vara skillnaden mellan oss och mikrobryggerierna.

All deras öl säljs på en restaurang i Luleå.

– Det här är inget man livnär sig på, utan vi gör det av kärlek och för att utveckla ölkulturen.

– Vi hoppas att det kommer ännu fler riktigt småbryggerier likt oss runt om i landet.
* * *

I helgen…”

Ett foto publicerat av Bottenvikens Bryggeri (@bottenvikensbryggeri)

* * *

11 pyttesmå svenska bryggerier att hålla koll på

Vi tog Cafés dryckesexpert Andreas Grube till hjälp för att försöka lista ett gäng spännande nanobryggerier i Sverige. Med reservation för att alla inte kallar sig nanobryggerier. 

Mosebacke Kvartersbryggeri

Tjers bryggeri

Dykes bryggeri  Pangpang

Bottenvikens bryggeri

Sälens Fjällbryggeri Bakgården Brekeriet

Chubbs nanobryggeri

U&Me beer

Far & sons nanobryggeri 

Åre bryggkompani

Räven och Skatan  Sideburn brewery

Fristadens nanobryggeri

Jemtehed & Brande

Sestervikens bryggeri

Jormbryggeriet

Steampunk brewing

Vagnmakarens nanobryggeri

Grantorp nanobryggeri

Philurens nanobryggeri

Nanobryggeriet Svarthjärta & Dristighetens Nanobryggeri

Besök också www.svenskabryggerier.se, kanske ligger ett bryggeri på grannens bakgård? Har du tips på fler små bryggerier i Sverige, kommentera på Cafés Facebooksida

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.